Väike köök: kuidas majandada ruumisäästlikult

in Blogi

köögimööbel

Väikese köögi ratsionaalne paigutus.

Ärge kuhjake mööbliga üle! Ostke vaid vajalik. Eriti oluline on ukse ette jätta vaba ruum – isegi kui uks avaneb väljapoole, mitte sissepoole. Proovige kasutada ruumi akna all ja nurkades.

Eelistus nurgaplaneeringu korral.

Õige nurgasüsteemiga saad kööginurgas hoida pooled köögiriistad. Sinna saad paigaldada kraanikausi (on olemas sobivad mudelid) ning selle alla, nii et kasutusala ei kao, erinevaid süsteeme tarvete ladustamiseks.

Ärge laske end petta asjaolude poolt, et hea idee ja mõistlik nurga kasutamine vajab tootjatelt kalleid garnituure vms. Ergonoomika on oluline mitte üksnes väikeses köögis!
Kasuta ära iga seina. See aitab säästa ruumi. Seinale saab paigaldada torud või riiulid. Nende külge konksud ja kuhu riputada pannid, kulbid ja labidad, maitseainete alused jne.
Kasutage aknalaudu! Väikeses köögis on oluline hoida “õhku”. Pole vaja üle külvata kappidega. Mida vähem esemeid seda parem. Mõnel juhul on väga mugav lahendus – aknalaua alla paigutada kokkukäiv söögilaud. Oleneb aknalaua kõrgusest sobib hästi kujundada sellest näiteks baarilett.

Ruumi annab juurde ka mööbli sügavus vähendamine. Selle asemel, et kasutada tavalisi kappe sügavusega 60 cm saab kasutada rohkem kompaktseid, sügavusega 40 cm kappe. See meetod on hea, kui tegemist kappidega, mille sisse ei pea mahutama tehnikat.

Kui siiski on vaja sisseehitatud ahju või nõudepesumasinat, kasutatakse mittestandartset tehnikat vähendatud sügavusega. Seda on müügilt leida üsna raske, aga mitte võitamut. Hind mittestandardsetel lahendustel on üsna kõrge.

Visuaalsed lahendused

  • Visuaalne külg. Väikese köögi sisekujundusse kuuluvad heledad ja pastelsed toonid. Unusta tume ja kirkad värvid! Hele toon teeb toa avaramaks.
  • Siledad pinnad. Parem valida köögimööbel sileda fassaadiga. Hästi sobib klaase ning võimalikult vähe igasuguseid liialdusi detailidega nagu karniisid, soklid jne.
  • Hea valgustus. Ärge hoidke valguse pealt kokku! Mida rohkem valgust, seda avaram tundub köök.

Osta mini-köök.

Kui ruum on üsna väike, on mõttekas pöörata tähelepanu kompaktköökidele, mis sisaldavad endas kõike, mida vajate – nn mini-köök. Usutakse, et need mudelid on rohkem sobiv asukoht, kuid tegelikult võivad nad ka kasutada kodus.
Kööginurki kasutatakse laialdaselt kontorites, kuid üsna sageli need tootjad pakuvad lahendusi ka väikestele korteritele.

Kasutage kokkupandavat mööblit. Pöörake tähelepanu laua erinevatele võimalustele, üles või kokkuklapitavate tiibadega, samuti kokkuklapitavad toolid. Nende mööbliesemetega on võimalik mugavalt mahutada kööki erinev arv inimesi.
Väljas ei pea olema ülearust varustust! Ära osta kokku lauanõusid, mida naudid väga harva või mitte kunagi. Näiteks, kui sa ei ole harjunud küpsetama rooga ahjus, võib see funktsioon olla pliidil. Otsi mudeleid, mis ühendab ahju ja mikrolaineahju funktsiooni. Mõtle, kas sa vajad toiduainete töötlejaid, miksereid ja muid seadmeid.